Wie zin heeft in een frisse wind door zijn of haar didactiek, in andere vormen van samenwerken met leerlingen en een nieuw (internationaal) netwerk, kan terecht bij Challenging Perspectives. Vanuit de Leidse Aanpak voor Talentontwikkeling bieden Marleen Spierings en haar collega’s toegang tot spannende vormen van onderwijs.
“Open, experimenteel en organisch”, zo omschrijft Marleen Spierings het Leidse onderwijsinnovatieprogramma Challenging Perspectives. Ze is docent Engels aan het Rijnlands Lyceum en onvermoeibaar zoeker naar vormen van didactiek die aansluiten bij een veranderende maatschappij. Daarom werkt ze aan een programma waarin drie al langer lopende projecten samenkomen: het Museum Debat (Leiden400), Objectwijs en Design Thinking Challenges. Elk zetten deze projecten op hun eigen manier de ramen open naar nieuwe vormen van onderwijs: onderzoek, debat en design thinking.
Nieuwe routines
Het uitgangspunt in Challenging Perspectives is een object uit een Leids Museum. Via dat voorwerp, brononderzoek en contextueel begrip voor het verleden worden leerlingen uitgedaagd om kritisch na te denken over actuele thema’s. Miranda Verhaar (Objectwijs): “Het draait om goed leren kijken, verwondering en voorstellingsvermogen, multiperspectief denken en betekenisgeving.”
Challenging Perspectives is interessant voor docenten die “zin hebben om oude routines los te laten en nieuwe te leren”, vindt Marleen Spierings. “Docenten die het leuk vinden om met leerlingen samen te werken, in plaats van voor hen. Je komt in aanraking met een andere, meer coachende didactiek die vraagt om andere vormen van beoordelen.” Miranda Verhaar (Objectwijs): “Ons lesmateriaal helpt je om je op te stellen als facilitator of engagement & learning.”
Contact buiten je school
Marleen Spierings begrijpt dat de moed docenten soms in de schoenen zakt als ze naar hun takenpakket kijken. Hoe vind je dan nog tijd om nieuwe perspectieven naar binnen te halen? Zelf haalt ze juist heel veel inspiratie en daarmee energie uit de projecten: “Het is gewoon ontzettend leuk om contact te hebben met collega’s buiten je school en je leerlingen een authentieke taalervaring te laten opdoen. Mijn leerlingen hebben conference calls gedaan met Amerikaanse studenten. Daardoor konden ze een deel van mijn lessen overslaan en ze waren zelfstandig aan het leren.”
Uitzonderlijke ervaring
Faye Snijder (17) zit op het Bonaventura College (Mariënpoelstraat) en deed mee aan een design thinking challenge. Daarvoor vertrok ze naar Tsjechië om met leerlingen van andere achtergronden oplossingen te vinden voor watervervuiling. “Het samenwerken ging niet altijd even vlot, en er was een taalbarrière, maar je moet toch doorpakken”, aldus Faye. “Dus je gaat verder kijken dan je gewone situatie en je leert verschillende manieren bedenken om een probleem aan te pakken. Het was een andere manier om dingen te leren, in plaats van altijd dezelfde academische benadering. Het is nu twee jaar geleden, maar ik heb nog steeds het gevoel dat we samen iets hebben meegemaakt dat uitzonderlijk was.”
Doe mee!
Leerlingen en docenten van zowel het primair als het voortgezet onderwijs kunnen aan de slag met Challenging Perspectives. Er zijn workshops om aan mee te doen, maar er zijn ook formats en materialen beschikbaar, zoals een beoordelingsrubric (scoregids) voor een design of een debat, onderzoeksvragen, debatstellingen, vragenlijsten om een object te onderzoeken en concrete opdrachten voor leerlingen. Wil je aan de slag met onderzoek, debat of design thinking in een internationale omgeving? Heb je zin in een nieuw netwerk en meer creativiteit in je lessen? Meld je aan via https://www.challenges-leiden.eu/contact/. Wat je precies wilt gaan doen, hoef je nog niet tot in detail te weten: na aanmelding volgt eerst een adviesgesprek en kun je kiezen bij welk onderdeel je wilt aansluiten. Je kunt je inschrijven met een team van je leerlingen of meehelpen met de organisatie.