Daag je leerlingen uit om gesmoorde stemmen uit het verleden weer gehoord te maken! Geef je ook op en maak contact met ons. We nodigen alle middelbare scholieren uit Leiden en omstreken uit om in 2021 mee te doen in het samen onderzoeken van gesmoorde stemmen, het debatteren over wie in de samenleving bepaalt of een stem gehoord of gesmoord wordt, en het ontwerpen van een nieuw monument voor een bijzonder gesmoorde stem. 

Leer Kritisch Denken en Spreken

Challenging Perspectives is een onderwijsproject waarbij onderzoek, debat en ontwerp bij elkaar komen. Het kan in het Nederlands, maar ook in het Engels in een tweetalig traject samen met buitenlandse partnerscholen, bijvoorbeeld UK, Nepal, USA. Partnerscholen van jouw eigen school mogen ook aanhaken. Leerlingen kunnen in teams van drie meedoen in de leeftijdcategorieën 11-14 en 14-18. Docenten hebben een coachende rol en ontvangen training en materialen om die rol te vervullen. Het is mogelijk om het hele project mee te draaien of in een or meer van de drie onderdelen:

Hoe kunnen we leerlingen helpen om betekenis te geven aan hun wereldburgerschap in deze complexe tijd? Hoe kan het onderwijs bijdragen aan hun begrip van waarheidsvinding? Welke verschillende invalshoeken en perspectieven spelen hierbij een rol? Onze focus ligt op identiteit, geschiedenis, de maatschappij en diversiteit. 

Fase 1: OnderzoekFase 2: DebatFase 3: Ontwerp
Masterclass +
Lesmateriaal/ begeleiding door
Objectwijs
+Debat bij RMO 14/6/2021+
Workshop Debatteren Scholieren 10/2/21 ism
Debat Instituut
Nederlands+Engels
Training Design Thinking+Internationale teams +
Publieke oplevering 11/2021
Onderzoeksvraag: Wiens stem wordt gehoord of gesmoord in de geschiedenis?Stelling: Het is goed als de meerderheid in de
maatschappij beslist
wie een monument
verdient.
Opdracht: Ontwerp: een monument voor een
gesmoorde stem

Belangrijke data

19 januari 2021 Masterclass Objectwijs

10 februari 2021 Debat Workshop en Lancering Challenging Perspectives

14 juni 2021         Public Museum Debat (RMO, Leiden) Nederlandstalig

1-21 June 2021 Online international debates in English

10 november 2021         Final of the design thinking challenge

Verdere Uitleg van de 3 Fasen

FASE 1

Met Objectwijs onderzoeken wij een object uit het Rijksmuseum van Oudheden en de daaraan verbonden onderzoeksvraag: “Wie zijn stem wordt gehoord, of gesmoord, in de geschiedenis?” ter voorbereiding op het Museumdebat bij RMO op maandag 14 juni 2021. Het lesmateriaal bestaat uit een Objectwijs kaartenset met Objectwijs vragen, bronnen en begeleidende video’s en is opgebouwd uit delen welke inzetbaar zijn voor groep 6/7 en 8 Primair Onderwijs en in alle klassen onderbouw en bovenbouw Voortgezet Onderwijs waarbij het ook een goede voorbereiding is voor leerlingen om aan de slag te gaan met profielwerkstukken. Ga naar de workshop op 19 januari 2021 en ontvang de kaartenset. Je wordt ook geholpen hoe deze in te zetten in je eigen lessen.

Fase 2

Tijdens het Museumdebat kunnen de argumenten die bij bovenstaande vraag gevonden zijn gebruikt worden in de stelling: ‘De meerderheid van de samenleving beslist wie op een voetstuk zou moeten worden geplaatst’. Als je je inschrijft ontvang je voorbereidend lesmateriaal dat je leerlingen met elkaar kunnen oefenen, bijvoorbeeld in een debatteam van de school. Ook ontvang je een beoordelingsrubriek op basis waarvan je een debat kunt beoordelen. Verder kun je als starter meedoen met de workshop ‘Hoe Debatteer je met (jongere) leerlingen’.

FASE 3

Om vervolgens de leerling vorm te laten geven aan een nieuwe blik op de toekomst door een Design Thinking Challenge uit te voeren : oplossingen bedenken in een openbare ruimte door een nieuw soort monument te maken.

WAT HEBBEN MIJN LEERLINGEN DAN GELEERD?

Na dit programma hebben leerlingen geleerd om: objecten te analyseren, contextueel en kritisch te denken, maatschappelijke vraagstukken vanuit meerdere perspectieven te benaderen, brononderzoek te doen, een genuanceerd standpunt in te nemen in een debat en tot creatieve oplossingen te komen voor een maatschappelijk relevant vraagstuk en deze oplossing vorm te geven en zichtbaar te maken.

Wij zijn erg enthousiast over Challenging Perspectives en hopen met deze samenwerking nog meer verdieping en verrijking te brengen in het onderwijs en het leven van docenten en leerlingen. Geef je op en doe mee!

© Spierings & Verhaar, 2020