Debatteren is ‘wetenschapscommunicatie ofwel science (communication) learning‘. Je kunt als leerling zelf, of samen met je juf, meester, docent, ouder, of coach, de argumentenkaart voor beide kanten van een debat proberen in te vullen, zie argumentenkaart (AUB) Museum Debat is ontstaan door de Onderwijs Innovatie Subsidie van de Gemeente Leiden. (Museum-)docenten en leerkrachten worden opgeleid als leiders en juryleden van een debat in workshops. Kijk ook eens hier! We delen een materialenbank en je kunt ook een keertje meedoen met bijvoorbeeld een groepje van 6 leerlingen? Mail museumdebat@gmail.com.

Komende museum debatten:

Woensdag 1 juni 2022 Naturalis over Biodiversiteit o.a. over de stelling: Alle (dierlijke en planten) exoten zijn welkom in Nederland en over Het is prima om uitgestorven dieren terug te brengen (14-18-jarigen), zie Artikel – Tien invasieve exoten die in Nederland voorkomen (dekennisvannu.nl) Kijk ook eens naar Maxime om je te inspireren! Het Stedelijk Gymnasium, Het Bonaventura Mariënpoelstraat, het Da Vinci en het Rijnlands Lyceum strijden om de Naturalis Museum Debat Cup!

Woensdag 1 juni 2022 Leids Debat Festival door het Debatbureau.

Dinsdag 28 juni 2022 Leiden EU City of Science 2022: Wie heeft de wijsheid in pacht? In Museum Volkenkunde wordt hard gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling DIEREN ACADEMIE waar je van dieren anders leert kijken naar de wereld. Debateer mee over dierenrechten; wie de baas is van de wereld en omgang met natuur en cultuur. Dit debat is voor 10-13-jarigen: voor leerlingen uit groepen 7-8 en de brugklas. De stellingen dit jaar zijn: ‘Dieren hebben dezelfde rechten als mensen‘ en ‘De wolf moet Nederland uit‘. De Hobbit en het Rijnlands strijden om de Volkenkunde Museum Debat Cup! Lees alvast meer over de stellingen op: https://www.oneworld.nl/lezen/dierenrechten/mensdier-ken-je-plek/ en https://www.kidsweek.nl/dieren/judie-over-wolven en https://eenvandaag.avrotros.nl/item/flink-meer-wolven-verwacht-in-2021-weerstand-onder-boeren-neemt-toe-nederland-staat-voor-een-keuze/ 

Zondag 9 oktober Boerhaave: Museum Debat over Artificial Intelligence (AI of wel Kunstmatige Intelligentie) met de kinderen van jesRijnland Weekendklas!

2022-2023 Leiden EU City of Science: Rijksmuseum van Oudheden: Vmbo-debat! De stellingen: ‘Alle menselijke resten moeten uit het museum verwijderd worden.’ en ‘Objecten die mogelijk geroofd zijn moeten terug naar het land van herkomst.’ Wil je ook school-overstijgend bouwen aan een leuke werkvorm in een museum voor jouw talentvolle vmbo-leerlingen, of een kans voor vmbo-leerlingen om hun talenten in nadenkend spreken verder te ontwikkelen? Meld je aan via museumdebat@gmail.com. Oefenen om in debat te gaan over erfgoed? Doe dan de rondleiding ‘Verboden te verzamelen’ met je leerlingen. Kijk hier voor meer informatie: https://www.rmo.nl/onderwijs/voortgezet-onderwijs/verboden-te-verzamelen/. Meld je aan via museumdebat@gmail.com.

Boerhaave in 2022 het DNA-debat: Genetische Modificatie / CRISPR-Cas/ biotechnologie in het Nederlands en Tweetalig! We moeten het DNA van baby’s aan kunnen passen / We moeten van een aap een mens mogen maken (14-18-jarigen). Vul je contactgegevens hier in als leerkracht PO of docent VO. Lees ook meer achtergrond informatie over genetische modificatie en kloneren. Gaat bio-technologie voor ethiek? Wie is de baas over DNA? Volg het wetenschappelijk debat over CRISPR-Cas! Bekijk hier stellingen en gebruik je stem! Claim in English for 14-18-year olds in June 2022 on the occasion of Leiden EU City of Science 2022: We should be able to edit babies’ DNA Subjects: biology, social sciences, English. Ask for more information: here.

Bekijk Voorbeelden van Museum Debatten:

Bekijk hier het 2020 Museum Debat Erfgoed Leiden: Pilgrim&Leiden400&Mayflower400. Bekijk hier de 2019 pilot in museum Volkenkunde.

See the International Student Debate in Rijksmuseum van Oudheden on Sunday 6th of June 2021. Proposition: it is just and right when the majority in a society decides who deserves to be memorialised. See Video 1 The Debate! See the preparation session to it in video 2 the debate on Youtube, video 3 of the debate on LinkedIn and Youtube and Video 4. Students from Kavya School in Kathmandu Nepal, from Plymouth College in Great Britain, Stedelijk Gymnasium Leiden, Rijnlands Lyceum Oegstgeest, and Gimnazija Zajecar in Serbia work together on Global Citizenship Education & Skills. Timezones: 12:00 UK time, 13:00 Dutch and Serbian time, 16:45 Nepalese time!

Bekijk hier het debat van maandag 14 juni 2021: Rijksmuseum van Oudheden 14-17-jarigen van 14-17 uur: Het is goed als de meerderheid in de samenleving bepaalt wie er een monument krijgt. Zie het introductiefilmpje van Vera in het Rijksmuseum van Oudheden. Vragen die je daarbij kunt stellen zijn: 1. meerderheid, of 1 wijs persoon of een minderheid? 2. welke maatschappij? Een buurt, een stad, en regio, een land of de wereld? 3. Waarom een persoon en niet een idee of gebeurtenis, of zelfs dieren, of een groep mensen, zo ja welke groep heeft dan nog geen monument? Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden, het Bonaventuracollege Leiden, Agora Leiden en het Rijnlands Lyceum Oegstgeest onderzoeken aan de hand van voorwerpen in het museum wiens stem wordt gehoord of gesmoord in de geschiedenis (Nederlandstalig). Met een Design Thinking Challenge gekoppeld aan het Leiden400 Pilgrimjaar 2020-2021.

woensdag 23 juni 2021 10-14-jarigen: Het weghalen van onkruid moet verplicht worden (Getting rid of weeds should be compulsory): Hortus botanicus (Nederlandstalig). Leerlingen van Agora Leiden, het Rijnlands Lyceum, het Visser ‘t Hooft Leiderdorp en basisschool De Hobbit, Leiderdorp debatteren over we het nu over onkruid of stoepplantjes hebben. Zie het succes van citizen science met stoepplantjes in deze LinkedIn Post.

Image result for mazelenmeisje
©Museum Boerhaave Leiden

maandag 11 oktober 2021 Boerhaave: 10-14-jarigen, 15:30-17:00: Stelling “Een museum zou meer replica’s dan echte museumobjecten moeten tentoonstellen”. Nederlandstalig. Debat over o.a. het Mazelenmeisje en de tentoonstelling BESMET!

Met de weekendklas van jesRijnland met hun geweldige kanjers van leerlingen, met Agora Leiden, het Visser ‘t Hooft Lyceum en het Rijnlands Lyceum Oegstgeest! Meld je hier aan en lees hier de Achtergrondinformatie Besmet! Luister ook eens naar de podcasts

a group of people sitting in a room

Deze debatten vinden plaats om kritisch denken en spreken te kunnen oefenen op Leidse lagere en middelbare scholen ongeacht leeftijd en schoolvorm. Dit past bij de stad Leiden en valt zeker binnen het thema: ‘WHO KNOWS’ van Leiden EU City of Science 2022. Burgemeester Henri Lenferink zegt daarover: “Ik ben enorm trots op de samenwerking, deze illustreert opnieuw de enorme ambitie van de stad en de Universiteit om Leiden te profileren als internationale kennisstad. De keuze van ESOF Supervisory Board voor Leiden in 2022 bewijst dat dit inmiddels ook gezien wordt.” Het Museum Debat is aangehaald als good practice voorbeeld in een dissertatie van Museum Pedagogen in de Oekraïne.

Positive senior man in eyeglasses showing thumbs up and looking at camera

Of vind de Museum Debat Tijdlijn.

© photos from: https://www.visitleiden.nl/nl/ontdek-leiden/specials/european-city-of-science-2022