Zit je in 3-4 Vmbo, 4-5 Havo of 5-6 Vwo? Wie Weet Word jij The Next Leiden Expert! Wij hebben speciaal voor jou… Profielwerkstuk Challenges! Vul hier het Vmbo Contactformulier, of het Havo Contactformulier of het Vwo contactformulier in.
Check de informatie voor leerlingen voor onderwerpen, hoofdvragen, manieren van samenwerken met experts. Misschien schrijf jij de beste Handleiding voor ‘Hoe Word je een Expert in + toekomstige studie of beroep? Of maak jij het beste draaiboek voor een jongerenfestival in een museum, of de beste campagne voor de Leiden Sustainable Development Goals Leiden EU City of Science 2022, of ontwerp jij de beste covid-proof school? Zorg voor een creatief PWS eindproduct naast je PWS onderzoeksverslag, zoals een documentaire, een social Media Campagne, een website, of (vul zelf in).
Zit je in 4-5 Havo of 5-6 Vwo? Join de Leidse PWS Challenges. Geef je hier op! Schrijf erbij aan welke challenge je wilt deelnemen. Wil je iets oplossen of veranderen? Jij weet wat jongeren interessant vinden en hoe je ze het beste kunt bereiken. Leidse maatschappelijke organisaties, zoals i-Doe, het COC, of bedrijven, Gemeente, zorginstellingen of musea willen graag advies over hoe bijvoorbeeld social media te gebruiken en jongeren enthousiast te maken. Hoe kun jij jouw stem laten horen over een maatschappelijk vraagstuk? Zorg jij voor impact?
Je school krijgt dan de titel ‘Beste PWS Onderzoeksschool‘. Denk aan (literatuur)onderzoek, interviews, een enquête rondsturen, (online) brainstormen met andere jongeren of organisaties. Schrijf je hier in voor een Challenge of bedenk er zelf één. Zorg dan ook dat je je PWS opstuurt voor editie februari 2021 (of het jaar erop editie 2022). Je mag onderstaande PWS hoofdvragen/challenges zelf aanscherpen of wijzigen, en op maat maken voor alle onderwijssoorten en niveau’s (including research papers international and bilingual education, PWS tweetalig onderwijs TTO, met een internationale invalshoek):
Challenge 1: Ontwerp een school die past bij deze tijden van corona: hoe moeten ruimten eruit zien? Hoeveel onderwijs kan online en wat moet real life plaatsvinden aan lessen? Doe naast literatuuronderzoek ook kwalitatief onderzoek a.d.h.v. interviews met je eigen leeftijdsgroep en onderwijs experts en vernieuwers. Welke organisaties in Leiden en omgeving houden zich met dit thema bezig? Wat gebeurt er al en wat ontbreekt nog? Breng een advies uit aan alle schoolbesturen van Leiden en omgeving, of aan je eigen schoolbestuur. Geef je hier op! Schrijf erbij aan welke challenge je wilt deelnemen.
Challenge 2: Heb jij een eigen bedrijf en kun je andere leerlingen die dit ook willen gaan doen, goed advies geven? Schrijf de beste handleiding hiervoor, of maak de beste advieswebsite om een ander beter voor te bereiden hoe je dat dan het beste kunt aanpakken. Hoe creatiever jouw eindproduct (het advies), hoe beter. Geef je hier op! Schrijf erbij aan welke challenge je wilt deelnemen.
Challenge 3: Hoe organiseer je een (jongeren)evenement of festival in het Rijksmuseum van Oudheden? Maak een hand- en draaiboek voor het organiseren van een (jongeren)evenement of festival in het museum. Belangrijk aandachtspunt is een goede balans tussen activiteiten met een entertainment karakter en activiteiten met inhoud. Doe naast literatuuronderzoek ook kwalitatief onderzoek a.d.h.v. interviews met: je eigen leeftijdsgroep (leerlingen van hun school en eventueel van andere scholen), de twee Jongeren Ambassadeurs en medewerkers van het RMO. Geef je hier op! Schrijf erbij aan welke challenge je wilt deelnemen.
Challenge 4: hoe moet een schoolcampagne voor jongeren in de Gemeente Leiden en omgeving voor de Sustainable Development Goals eruit zien om je als hele school voor te bereiden op Leiden EU City of Science 2022 (en zeker in deze (online) tijden van corona)? Zie: SDGs. Geef je hier op! Schrijf erbij aan welke challenge je wilt deelnemen.
Challenge 5: Instituut voor de Nederlandse Taal. Het Instituut voor de Nederlandse Taal heeft 5 meter aan historische woordenboeken – samen gebracht in één woordenboekapplicatie bij elkaar gebracht. Als je de betekenis van een Nederlands woord zoekt uit de periode van ongeveer 500 tot 1976 kun je die daar vinden. Maar je kunt die woordenboeken ook gebruiken om een profielwerkstuk te schrijven. Dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je het beste in die woordenboekapplicatie kunt zoeken. Er is een uitgebreide Help & Info beschikbaar, maar de ervaring leert dat bijna niemand die informatie leest. Tegenwoordig kijken mensen liever naar een instructievideo op YouTube. Lijkt het jou leuk om een of meer korte instructievideo’s te maken waarin je uitlegt hoe je succesvol kunt zoeken met onze woordenboekapplicatie. Geef je hier op! Schrijf erbij aan welke challenge je wilt deelnemen.
Challenge 6: Wie zou de inhoud van de Nederlandse geschiedenisboeken moet bepalen? Welke inhoud kan eraf en wat moet erbij? Doe naast literatuuronderzoek ook kwalitatief onderzoek a.d.h.v. interviews met geschiedenisdocenten en docenten maatschappijwetenschappen en maatschappijleer en met je eigen leeftijdsgroep in je eigen school, je eigen stad, of vergelijk met een peer group in het buitenland . Breng een advies uit aan de schoolbesturen van Leiden en omgeving. Geef je hier op! Schrijf erbij aan welke challenge je wilt deelnemen.
Challenge 7: In welke mate en hoe speelt Black Lives Matter op de Leidse scholen? Wat kan of moet er tegen systematische of onderhuidse discriminatie gedaan worden? Doe naast literatuuronderzoek ook kwalitatief onderzoek a.d.h.v. interviews met experts uit maatschappelijke organisaties en met je eigen leeftijdsgroep. Welke organisaties in Leiden en omgeving houden zich met dit thema bezig? Wat gebeurt er al en wat ontbreekt nog? Breng een advies uit aan de schoolbesturen van Leiden en omgeving. Geef je hier op! Schrijf erbij aan welke challenge je wilt deelnemen.
Challenge 8: ontwerp een product waardoor jongeren zich bewuster worden van de rol die (online) privacy in hun leven speelt en stel regels op waar bedrijven, organisaties of scholen aan zouden moeten voldoen om die privacy te garanderen. Welke rol spelen vervolgstudies Informatica, of Ethiek / Taalkunde / Maatschappijwetenschappen op het MBO, de Hogeschool, of de studie Data Science daarbij? Wie sturen ons online gedrag aan in Nederland op dit gebied? Schrijf je in door het formulier op de website in te vullen.
Challenge 9: bedenk je eigen challenge via je eigen Droomplek….
Word een voorbeeld en verdien de titel ‘Leiden PWS Expert’. Je school verdient daarmee de titel ‘Beste PWS Onderzoeksschool in Leiden en Omgeving’. Voor jouw onderzoek kun je denken aan (literatuur)onderzoek, interviews, een enquête rondsturen, (online) brainstormen met andere jongeren of organisaties. Zorg dat je je PWS indient voor de prijs voor februari 2021. Stuur je eindpitch in via dit formulier! Je mag onderstaande PWS hoofdvragen/challenges zelf aanscherpen of wijzigen, en op maat maken voor alle onderwijssoorten en niveau’s (ook tweetalig – bilingual education, in English:
Leerlingen, leerkrachten en docenten… kijk ook eens op de Design Thinking en Debat Challenges: https://www.challenges-leiden.eu/leiden-2022-eu-city-of-science-museum-debates/